Seminar "Ibrah Pembukaan Konstantinopel 1453" Pada 28 Mei 2011

Click to enlarge

Can Astilla Hanya Gunakan Muzik Untuk Imbau 1453

Kekadang tutur bicara mahupun tulisan perkataan tidak mampu menggambarkan kedahsyatan sesuatu peristiwa bersejarah. Kitaro mampu menterjemahkan bahasa hatinya ke dalam muzik. Kekadang airmata boleh mengalir dengan kelembutan muziknya yang kebanyakannya sengaja beliau buat untuk mengenang mereka yang telah tiada.Teringat juga saya pada kehebatan Al-Kindi dalam mainan muziknya sehingga beliau mendokumenkannya dalam 7 buah kitabnya mengenai muzik. Teringat saya pada kepakaran Al-Farabi, penemu dua alat muzik, iaitu rabab dan qanun. Beliau menulis tak kurang dari lima judul kitab tentang muzik. Salah satu buku musiknya yang popular bertajuk, Kitabu al-Muziqa to al-Kabir, atau The Great Book of Music. Berisi teori-teori muzik dalam Islam.


Turki tidak pernah lekang dari melahirkan tokoh-tokoh penting bertaraf world-class, daripada tokoh intelektual dunia iaitu Fethullah Gulen sehinggalah pada Bestaci Can Astilla, seorang pemuzik yang mampu bercakap tentang sejarah, hanya dengan muziknya sahaja, bukan pidatonya.


Antara muzik mainan beliau yang banyak menyebabkan saya terpukau dengan gegak gempita aksi penawanan Muhammad al-Fateh ke atas Konstantinople adalah muzik beliau bertajuk "1453 Fetih" dalam album beliau "1453 Sultanlar Askina (For Love Of Sultans).". Mereka yang menghargai seni muzik perang pasti akan mampu menilai kualiti lagu ini.


Hundreds of thousands of janissaries, cavalrymen, oxcarts, gun carriages, and the Great Sovereign himself marched on a dirt road from Edirne to Constantinople amid sounds of nay, kettledrum, and drums. The entire Europe listened curiously to the voices of this multitude. History was being rewritten along this arduous journey, which was to last until the Renaissance.


Beberapa koleksi lagu mengimbau adegan 1453 Masihi tersebut antaranya :

Can
Atilla - 01 - Once Gunes Tutuldu
Can Atilla - 02 - 1453 Fetih
Can Atilla - 03 - Constantinopole
Can Atilla - 04 - Bogazici Ruyalari
Can Atilla - 05 - Yeni Hayat
Can Atilla - 06 - Gulbahar
Can Atilla - 07 - Rumeli Hisarinin Yapilisi
Can Atilla - 08 - Zeynep Hatun'un Gizli Aski
Can Atilla - 09 - Kahramanlarin Hikayesi
Can Atilla - 10 - Bellini Portreyi Yaparken
Can Atilla - 11 - Ak Semsettin'in Ruyasi
Can Atilla - 12 - Ayasofya Yakarislari
Can Atilla - 13 - Valekerna Azizeleri
Can Atilla - 14 - Sultanlar Askina
Can Atilla - 15 - Sultanlar Askina (Radio Remix)
Temuramah Dengan Can Astilla Mengenai Pembikinan Muzik 1453

0 comments:

Post a Comment